viernes, 26 de noviembre de 2021

 DOS SÍMBOLS RELACIONATS AMB LA VIOLÈNCIA

El llaç morat té el seu origen a principis del segle XX, ja que va ser el color triat per les sufragistes angleses al costat del blanc i del verd el 1908 per reivindicar les seves accions. El color estava inspirat en la noblesa anglesa.
El moviment de dones angleses va reclamar insistentment el reconeixement al sufragi femení amb accions de protesta que van augmentar. Finalment, el dret a vot va ser reconegut el 1917, encara que només per a les dones més grans de 30 anys.
No seria fins a la dècada dels 60, amb la segona onada feminista, quan les dones socialistes el tornessin a adoptar com a símbol per reclamar la igualtat entre dones i homes. Les sufragistes nord-americanes també ho van adoptar i el van portar durant la manifestació del 1978 a favor de l'Esmena per la Igualtat de Drets.
És per això que, des de llavors, el moviment feminista utilitza el llaç morat com a símbol de suport a la seva lluita. També es fa servir el dia 25 de novembre, Dia Mundial contra la Violència de Gènere.


SÍMBOL DEL FEMINISME
Amb aquest símbol, format per un cercle i el que sembla una creu invertida a la base, se simbolitza a la dona, a allò femení i, eventualment, a la fertilitat.

Antigament aquest símbol representava la deessa Venus o Afrodita, al·legoria de la bellesa i l'amor. Es diu que Venus portava un mirall fet de coure. El símbol de Venus seria doncs una síntesi gràfica d'aquest atribut de la deessa.

El puny es posa quan són els dies on es manifesta els dies contra la violència, simbolitza la lluita

25 de NOVEMBRE

El Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona se celebra anualment el 25 de novembre per denunciar la violència que s'exerceix sobre les dones a tot el món i reclamar polítiques a tots els països per eradicar-les.
Només a Espanya, hi ha hagut 1.118 víctimes per violència de gènere des del 2003. El 2020 van ser assassinades 45 dones a mans de les seves parelles o exparelles. Des de començament d'any, s'han comès 70 feminicidis, que són els assassinats d'una dona a mans d'un home per masclisme o misogínia. D'altra banda, durant el primer trimestre del 2021 es van registrar 426 delictes d'agressions sexuals amb penetració, segons el Balanç Trimestral de Criminalitat.
Les denúncies per violència de gènere presentades a Espanya durant el segon trimestre han augmentat un 17,8% respecte al mateix període del 2020, fet que situa la violència masclista en els mateixos nivells previs a l'arribada del cóvid.

És molt trist que hagi d'haver un dia en concret en tot l'any que sigui per reivindicar que hi ha moltes agressions i actes de violència contra la dona. 
Les dones sortim amb carrer pensant si arribarem vives a casa o si arribarem tal i com em sortit. Ja no sabem el que ens trobarem al carrer ni amb el que ens enfrontarem. 
Cada vegada hi ha més víctimes d'agressions o violacions de dones per homes. 
No se si el problema de que hi hagi tantes violacions si agressions ve per l'educació que es té a casa des de que un és petit, per la influència social, o per problemes mentals. 

Quan sortim de les nostres cases, no ens podem anar tranquil·les de festa, que a la nostra edat és el que es sol fer. Els meus pares, com segur tots els altres, no dormen fins que no arribem a casa, i sempre em venen a buscar allà on soc. Jo prefereixo això per sentir-me més segura, però hauria de tenir la mateixa tranquil·litat que tenen els homes en poder tornar a la meva casa sola, sense la companyia de ningú. Els meus pares no poden estar tranquils, patint de si em pot passar alguna cosa o si puc ser jo la que pateixi una violació o agressió com aquelles altres dones que per desgràcia els hi ha passat. 
No hauria de passar això, perquè no és humà, haver de sentir aquesta por i sensació cada cop que sortim. 

Tinc molt amics que han preferit acompanyar-me a casa per la meva seguretat i per por a que em pogués passar alguna cosa. Tinc la sort de que sempre vaig acompanyada de la meva germana bessona, però encara així quan anem soles pel carrer les deus anem amb una mica de por, i els nostres pares o ens truquen o ens van enviant missatges per saber per on anem.

Actualment, quan sortim de festa, enviem la nostra ubicació als pares o als amics amb els que anem, per seguretat. El que és trist és que en el primer que pensem al sortir és en enviar la nostra ubicació als nostres pares per si ens passa alguna cosa que sàpiguen on estem.

Aquesta es la situació on estem actualment, però això passa des de fa molts anys i és molt trist que la situació sigui igual o pitjor. 

viernes, 19 de noviembre de 2021

 CALENDARI LITÚRGIC

Aquesta setmana començarem parlant del que és el calendari litúrgic.

El calendari litúrgic ha estat format sempre pel conjunt de festes observades per l'església, disposades els dies propis de l'any. Ara bé, algunes festes no han tingut mai un dia fix. Són les anomenades festes movibles, que varien cada any juntament amb la solemnitat de la pasqua, de la qual depenen. Les festes fixes se celebren cada any el mateix dia del mes, llevat de trasllat accidental.

Una de les intencions del calendari litúrgic és representar en el temps d'un any la història de la salvació. Aquest recorregut que va durar milers d'anys es representa al llarg d'un any.

Les festes fixes són:  (Nadal, Epifania, festes de sants o de la Mare de Déu...) i unes festes mòbils. La festa de Pasqua de Resurrecció és la principal, i al seu entorn es fixen les altres.

El primer inicia després del temps de Nadal i acaba abans del Dimecres de Cendra; el segon comença després del temps de Pasqua i arriba fins dissabte abans del primer diumenge d'Advent. Comprèn 33 o 34 setmanes, segons l'any. Durant aquest temps es fan servir vestidures de color verd, menys en les celebracions (memòries, festes, solemnitats) que exigeixen altres colors

El temps de Nadal s'allarga des del 25 de desembre, festa del naixement de Jesús a Betlem, fins a la celebració del Baptisme del Senyor.

L'Advent és un temps que dura quatre diumenges per preparar el naixement del fill de Déu.

El temps de durant l’any comença l'endemà de la celebració de la festa del Baptisme del Senyor i perdura fins al dimecres de Cendra.

El temps de Quaresma és un temps de penitència que s'inicia amb el dimecres de Cendra i consta de 6 diumenges amb les seves corresponents setmanes.

El temps de Setmana Santa comença amb el Diumenge de Rams i acaba el dissabte anterior a la Pasqua de Resurrecció, són els dies de la passió i mort de Jesús a la Creu.

El temps de Pasqua comença el diumenge de Resurrecció, una festa mòbil que sempre se celebra el diumenge posterior al primer pleniluni de l'equinocci de primavera. Comprèn 7 setmanes i finalitza amb el diumenge de Pentecosta, també conegut com a Pasqua Granada.

El temps de durant l'any es reprèn l'endemà de la festa de Pentecosta i dura fins al final de l’any litúrgic.

Usos tradicionals segons el calendari litúrgic:

BLANC: temps de Pasqua i de Nadal i la majoria de les festes de Jesucrist o de la Mare de Déu, i dels sants i santes no màrtirs.

MORAT: temps d'Advent i de Quaresma. També es pot fer servir durant els oficis i misses de difunts.

VERD: misses del temps de durant l'any (també anomenat "temps ordinari").

VERMELL: Diumenge de Rams, Divendres Sant, Pentecosta i festes de màrtirs.

NEGRE: es pot fer servir, allà on sigui costum, durant les misses de difunts.

ROSAT: es pot fer servir, allà on sigui costum, el Diumenge Gaudete (tercer d'Advent) i el Diumenge Laetare (quart de Quaresma).

Cada celebració litúrgica té un triple significat:

1. Record: Tot esdeveniment important ha de ser recordat. Per exemple, l'aniversari del naixement de Crist, la passió i la mort, etc.

2. Presència: És Crist qui es fa present en les celebracions litúrgiques concedint gràcies espirituals a tots aquells que hi participen, d'acord amb la finalitat última de l'Església que és salvar tots els homes de tots els temps.

3. Espera: Tota celebració litúrgica és un anunci profètic de l'esperança de l'establiment del Regne de Crist a la terra i arribar un dia a la pàtria celestial.

viernes, 12 de noviembre de 2021

 QUE BELLO ES VIVIR

La història, que parla de valors socials i morals, permet reflexionar sobre la seva importància i rellevància, tenint al centre de la narrativa George Bailey, un home que està a punt de suïcidar-se la nit de Nadal a causa de les pressions que pateix a la seva vida i que ho tenen en un punt extrem de desesperació. Per ajudar-lo a posar les seves decisions en perspectiva, del cel envien un àngel guardià, que repassa aquells esdeveniments importants, significatius, que van anar modelant George com a persona i l'han encaminat a convertir-se en l'home que és.

George ha renunciat a moltes oportunitats, per exemple, quan era jove va escollir donar-li la oportunitat al seu germà d'anar a estudiar a l'estranger i quedar-se ell en l'empresa familiar; o quan va renunciar al diner de la seva lluna de mel per poder ajudar a persones necessitades. 

Tot va creixent com a bola de neu o efecte dòmino; una cosa porta a l'altra i una decisió dóna peu a una altra, que és en essència la vida mateixa, un continu de decisions quotidianes que porten a la construcció de l'esdevenir i a la trobada dels companys del camí de la pròpia vida. George, tanmateix, comença a fixar-se en allò negatiu d'aquestes decisions, en les oportunitats perdudes i les portes que es van tancar, en els somnis que no es van complir i els anhels i expectatives que es van quedar a l'aire. Això provoca un halo de negativitat que pesa sobre les espatlles al punt del desànim, i en fixar-se en el que va poder ser en lloc del que és, va perdent sentit a la seva pròpia vida. Això fa que no pugui adonar-se com i qui va ajudar durant aquest camí, les oportunitats que ell mateix va propiciar i la bona fortuna que es va produir gràcies a la seva voluntat per fer el correcte.

El que aquest home llavors ha d'entendre és que les ensopegades són necessàries per aprendre, per aixecar-se, per tornar-ho a intentar; perquè la seva segona oportunitat no és tornar al passat i fer les coses diferents, sinó descobrir l'impacte de les seves decisions a l'aquí i ara, aprendre a bregar amb les conseqüències dels seus actes. Així ho fa veure Clarence, l'àngel enviat a ajudar-lo i qui mostra a George com seria el món si ell mai no hagués existit: què seria de la gent que va confiar i es va recolzar en ell, què seria de la seva família i d'aquells amb els qui en algun punt va coincidir. “La vida de cada home afecta moltes vides”, diu Clarence.


COM HA CANVIAT LA VIDA DES DE 1946

Han passat 70 anys des que diversos líders del món van plantejar explícitament els drets que tots al planeta han d'esperar i demanar simplement pel fet de ser éssers humans. Nascuda del desig de prevenir un altre Holocaust, la Declaració Universal de Drets Humans continua demostrant el poder de les idees per canviar el món.

La Declaració Universal de Drets Humans (DUDH) va ser adoptada el 10 de desembre de 1948. Per marcar aquest aniversari, cada dia durant els 30 dies següents, l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans publicarà notes informatives per posar en perspectiva cadascun els 30 articles de la Declaració. Aquesta sèrie pretén mostrar com s'ha arribat lluny i que encara s'ha d'arribar lluny, així com honrar aquells que van ajudar a donar vida a aquestes emotives aspiracions.

Tot i que el món ha canviat dramàticament en 70 anys – els redactors no van preveure els reptes de la privadesa digital, la intel·ligència artificial o el canvi climàtic – el seu focus en la dignitat humana continua proporcionant una sòlida base per als conceptes de les llibertats, sempre en evolució.

SÍMBOLS QUE REPRESENTEN LA VIDA

Per a mi això representa tot el que és la meva família, d'on vinc i quines són les meves arrels.  
És molt interessant saber perquè ets així, si algú de la teva familia era semblant a tu. Moltes vegades em pregunto el perquè de les meves accions, i segurament que els meus antecedents em podrien resoldre aquesta pregunta. 
Per a mi la família és el més important que hi ha. Estat envoltat d'amor fa que la teva vida tingui més sentit, i que siguis una persona més feliç.

El nadal és la festa més important per a mi en tot l'any. És molt emocionant ajuntar-se amb la família, amb els amics... És una festa plena d'emocions. 
En tot l'any és més difícil coincidir totes les persones de la teva família per a dinar o sopar tots junts i compartir moments junts. I quan arriba el nadal és quan totes les famílies es ajunten, es conten com el ha anat en tot l'any, els problemes que tenen, hi ha moltes rialles, molta emoció.
Quan arriba l'any nou i sonen les campanades, tota la família es dona petons, i et desitgen un bon any nou, aquest moment és el més especial per a mi de tot el nadal.  



viernes, 5 de noviembre de 2021

 LA VIDA I LA MORT

LA VIDA
Quan algú pregunta què és la vida, no es pot respondre per què no hi ha una resposta concreta. Cadascú la viu i la veu de una manera completament diferent, perquè les circumstàncies de cada un són completament diferent a les dels demés. 
Hi ha diferents maneres de definir que és la vida. 
Si recorrem als diccionaris actuals, ens trobem amb el mateix problema d'Aristòtil. Per exemple, la Reial Acadèmia Espanyola defineix la vida com la “força o activitat interna substancial, mitjançant la qual obra l'ésser que la posseeix”, mentre que el diccionari anglès de Cambridge, la vida és “la qualitat que fa a les persones, animals i plantes diferents dels objectes, substàncies i coses que estan mortes”. En altres paraules, la vida és allò que tenen els éssers vius.
Per començar la vida per la biologia és: sosté que la vida és la capacitat de néixer, créixer, reproduir-se i morir. En aquest sentit, la vida és allò que distingeix homes, animals i plantes, per exemple, dels objectes com una roca o una taula.
Les qüestions religioses es barregen amb la ciència per afirmar (o negar) que la vida comença des del primer moment de la fecundació, cosa que equivaldria a afirmar que l'avortament és indefectiblement un assassinat (s'acaba amb una vida). Altres postures sostenen que el fetus en les primeres etapes no pot ser considerat un ésser viu.
Per a la religió, la vida és la unió del cos i de l'ànima. Després de la mort, l'ànima arriba al Paradís i, segons algunes creences, pot reencarnar en un altre cos.







Què és la vida per l'hinduisme?
Tot el que succeeix en la terra té per a ells alguna explicació divina, per tant; El que és bo o el que és dolent que li passi a una persona, és la conseqüència dels seus actes ( poden ser castigats o recompensats)
Els aspectes socials i religiosos de la vida són inseparables.
Creen en la reencarnació i pensen que la finalitat de la vida és purificar-se i anular el karma de vides passades.
Segons l'hinduisme, cadascú viu moltes vides al llarg de la seva existència. Aquest cicle etern de reencarnacions es diu samsara. Quan un mor, la seva ànima torna a néixer, reencarnar-se, en un altre cos. El que li passa a cada vida és el resultat de vides anteriors.


Què és la vida per al budisme?
La pregunta més important que una persona pot plantejar-se és: Quin és el sentit de la meva vida?
Segons el BUDISME el sentit de la vida és assolir el Nirvana, i el millor mètode és la meditació.
La nirvana és la alliberació, però no a la reencarnació. És la alliberació del sofriment, dels plaers i desitjos desordenats, i també, la alliberació de la personalitat individual de cada l'arribar a la nada.
Els budistes creuen en la reencarnació i en la llei del Karma. 

Què és la vida per a l'islam?
El sentit de la vida es basa en tenir una vida totalment dedicada al servei d'Allah.
Després de la mort una persona recompensada  castigada d'acord a la seva devoció religiosa.
La guia de la vida per al Islam és el Corán, la paraula de Déu revelada al profeta Muhammad.

(Hi ha moltes més visions de moltes més religions)

LA MORT

Fenomen biològic natural que implica la fi irreversible de les funcions vitals. Precisament perquè la mort es defineix negativament com a final de la vida, pressuposa una prèvia concepció d'aquesta. Per aquest motiu, fins i tot un problema aparentment tècnic, com el de determinar com i quan succeeix la mort, involucra una sèrie de pressupostos filosòfics i comporta conseqüències ètiques. L'estudi del fenomen de la mort, doncs, no pot restringir-se al mer estudi biològic o tècnic, per això s'ha enfocat des de diferents perspectives.


La mort en la perspectiva religiosa
La impossibilitat de «viure» la pròpia mort, i fins i tot de pensar-la –ja que quan ho intentem podem imaginar el nostre cos mort, però, em la mesura que ho imaginem, continuem pensant i, per tant, el nostre jo continua sent el punt de referència– està a la base de la creença en el dualisme psicofísic i a la base de les creences religioses que afirmen la immortalitat de l'ànima.

La perspectiva tècnic-biològica
Des del punt de vista biològic l'estudi de la mort suposa, almenys, dos problemes: el de la determinació de les causes del procés de l'envelliment i dels processos que causen la mort, i el de la determinació del moment exacte de la mort. Mentre el primer és un problema estrictament tècnic, el segon comporta l'assumpció prèvia d'alguns pressupostos no estrictament biològics. Cenyint-nos a aquest segon problema, i pel que es refereix a l'home, s'han donat diversos criteris: s'ha considerat la fi de la respiració (mort com a últim alè), el cessament de l'activitat cardíaca i, més recentment, la fi de l'activitat cerebral, que determina l'anomenada mort clínica o mort cerebral.

La mort des de la perspectiva ètica
La concepció de la mort com a mort clínica permet considerar la lícita utilització dels òrgans de la persona clínicament morta per a realitzar trasplantaments. No obstant això, no hi ha un acord unànime sobre aquesta qüestió, ja que, com s'ha vist, aquesta tesi parteix de pressupostos filosòfics que poden ser posats en dubte, raó per la qual continua sent un dels temes centrals de debat de la bioètica. Però, juntament amb aquesta qüestió, el tema ètic fonamental que planteja la mort és el del dret a una «bona mort», és a dir, el problema de la licitud o no i, si escau, dels límits de l'eutanàsia.

SÍMBOLS QUE REPRESENTEN LA VIDA I LA MORT

L'Ankh és un dels símbols més recognoscibles de l'antic Egipte, conegut com "la clau de la vida" o "la creu de la vida", aquesta data del Període Dinàstic Arcaic. És una creu amb un llaç a la part superior, de vegades ornamentada amb símbols o detalls decoratius però que més sovint és representat amb una simple creu d'or.
Els egipcis creien que el viatge terrenal era només una part de la vida eterna, l'Ankh simbolitzava tant l'existència mortal com la vida al més enllà.




L'Arbre de vida il·lustra el cicle de la vida. Què vol dir? Les arrels profundes de l'arbre representen el naixement, mentre que el tronc que creix cap al cel reflecteix la vida que s'ha dut a terme. Per acabar, les branques que es bifurquen en moltes direccions significa les decisions de la vida, els camins presos.


El crespó o llaç negre és un símbol utilitzat per estats, societats i organitzacions, representant un sentiment politicosocial de dol.



A l'època tardo medieval van aparèixer les famoses danses de la mort, on es representava un esquelet dansant que buscaria tots els homes, amb independència de rangs, poder, etcètera. Va ser la imatge que va recollir les formes antigues del Memento mori , és a dir, del record que hem de morir.







Per a mi la vida i la mort són conceptes molt respectuosos, ja que són molt valuosos. 
Tenim la capacitat tant de donar vida, com de treure-la, per desgràcia.  Però mai sabem quan la podem perdre, per això hi ha que desfruitar-la al màxim cada dia. 
Per a mi la vida és un regal, i cada dia s'ha d'agrair.

Sant Boi de Llobregat