viernes, 21 de enero de 2022

 SETMANA DELS BARBUTS

Ens trobem a la Setmana dels Barbuts 2022, la que popularment es coneix com la més freda de tot l’hivern.
Antigament, a falta d’instruments científics que poguessin evidenciar-ho, s’acostumava a associar el fred intens amb els dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener).
El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquests dies: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15; i sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar la setmana fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22. Tot un reguitzell de sants barbuts que han donat peu a aquesta associació i relació entre el fred i les barbes.
Altres sants barbuts que se celebren aquests dies són sant Bonet i sant Efisi de Sardenya (15 de gener) i sant Canut (19 de gener) però no han assolit la importància popular dels anteriors. També cal considerar sant Sebastià (20 de gener) que se celebra en moltes poblacions i se'l cita en dites populars d'aquests dies sobre el tema del fred.
Tradicionalment aquesta època és considerada la més freda de l'any, creença confirmada a Catalunya per la meteorologia.

Fred els dies previs

La temperatura fa dies que marca valors totalment hivernals a Barcelona, sobretot en hores nocturnes, a causa de l’estancament de l’aire fred associat a les altes pressions.

Malgrat que els migdies podran ser agradables entre dilluns, 17, i dimarts, 18 de gener, tot indica que una altra injecció freda en altura s’encarregarà de fer baixar novament la temperatura a mitjans de setmana. Les nits es mantindran totalment hivernals, amb lleus glaçades a la llera del Besòs.

Els mapes a mitjà termini no anuncien pluja, però tampoc una recuperació clara de la temperatura. El fred intens té ganes de quedar-se uns dies més.

TRES TOMBS

Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis se celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, protector dels animals. Són un conjunt de celebracions arreu de Catalunya entorn el 17 de gener i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d'altres actes.

El ritu principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritu s'anomena Tres Tombs o també Passades, Beneïdes i Passant. Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, si no n'hi ha, a la imatge del sant, des d'on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.

Orígens

La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona es fa, almenys, des del 1826, al voltant del Portal de Sant Antoni Abat, un espai que amb els anys va donar pas al barri que avui anomenem de Sant Antoni.
Durant el primer segle la benedicció dels animals i els Tres Tombs es feien amb tota naturalitat, perquè cavalls i ases eren animals corrents en la vida quotidiana de la ciutat. Quan la presència d'aquests animals a Barcelona quedà arraconada, la celebració es va mantenir com a homenatge als animals de peu rodó, que en el curs de la història han estat motor econòmic i social.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Sant Boi de Llobregat