SIMBOLOGIA DE LA 2a PASQUA
La festivitat té lloc el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció i d'aquí provenen les paraules Pentecosta, d'origen grec, i Cinquagesma, que té arrel llatina. En tots dos casos, es tradueix per 'el cinquantè dia'. L'origen dels altres noms sorgeix de la comparació amb la Pasqua Florida, considerada la festivitat principal. Per això, també es pot fer referència a aquesta festa amb els noms de Segona Pasqua, Pascuillas o Pascua Granada.
La festa té un rerefons clarament religiós i commemora el descens de l´Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l'Esperit Sant es va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l'inici de la tasca evangelitzadora. A partir d'aquell moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l'Esperit Sant els va dotar de la xenoglòssia, que és la comprensió de diverses llengües.
SIMBOLISME
A l'Esperit Sant se'l representa de diferents maneres:
L'Aigua: El simbolisme de l'aigua és significatiu de l'acció de l'Esperit Sant al Baptisme, ja que l'aigua es converteix en el signe sacramental del nou naixement. * La Unció: Simbolitza la força. La unció amb l'oli és sinònim de l'Esperit Sant. En el sagrament de la Confirmació s'uneix al confirmat per preparar-lo a ser testimoni de Crist.
El foc: Mentre que l'aigua significava el naixement i la fecunditat de la vida donada a l'Esperit Sant, el foc simbolitza l'energia transformadora dels actes de l'Esperit Sant. En forma de llengües «com de foc» es va posar l'Esperit Sant sobre els deixebles el matí de Pentecosta i els va omplir d'ell. La tradició conserva aquest símbol del foc com un dels més expressius de l'acció de l'Esperit Sant.
El Núvol i la Llum: Símbols inseparables a les manifestacions de l'Esperit Sant. Així baixa sobre la Verge Maria per “cobrir-la amb la seva ombra”. A la Muntanya Tabor, a la Transfiguració, el dia de l'Ascensió; apareix una ombra i un núvol:
El Segell: És un símbol proper al de la unció. Indica el caràcter indeleble de la unció de l'Esperit als sagraments i parlen de la consagració del cristià.
La Mà: Mitjançant la imposició de mans els Apòstols i ara els Bisbes, transmeten el "do de l'Esperit".
La Coloma: En el Baptisme de Jesús, l'Esperit Sant apareix en forma de colom i es posa sobre Ell.
El ciri pasqual: Simbolitza el Crist, mort i resurrecció, que ens dóna la seva llum, simbolitzada amb el foc que beneïm la nit solemníssima de Pasqua, en la Vetlla Pasqual.
La vestimenta blanca: El blanc és el color predominant durant aquesta època, igual que a Quaresma és el morat. Els cristians, en anar vestits de blanc a rebre el Baptisme, mostren que la veritable dignitat de l'home consisteix a servir Jesucrist, el veritable Fill de Déu.
La unció: Jesús és el Crist (paraula grega que significa Ungit), ja que la seva humanitat ha estat «ungida per l'Esperit Sant». A la Confirmació, on rebem la plenitud de l'Espe
rit Sant, la unció amb l'oli és el «signe sacramental»
Les flors: Les flors i les plantes no deixen de ser factors importants a la celebració, aportant per descomptat, color, bellesa i un significat especial per recordar durant cada moment d'aquest temps sagrat.
El número 7: l significat bíblic del número 7 té una simbologia marcada a la Bíblia. Significa allò que és o arribarà a ser perfecte i ple. Per exemple, Déu va dir als israelites que caminessin al voltant de Jericó durant 7 dies seguits, i un cop fet això li donessin 7 voltes. També podem veure-ho quan Pere pregunta a Jesús quantes vegades podia perdonar a algú, i la resposta de Jesús va ser: "fins a 7 vegades, i sinó 77 vegades", deixant clar que la idea era perdonar sempre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario