Sant Baldiri
En aquest blog, us parlaré d'on prové el meu poble Sant Boi de Llobregat, és a dir dels seus orígens, del seu passat...
Per començar parlaré de Sant Baldiri:
SANT BALDIRI: pel que sembla va viure al segle IV i era d'Orleans (França). Alguns escrits ens diuen que era diaca del bisbe San Cuberto, màrtir l'any 340, però en alguns martirologis apareix com a bisbe i així és més conegut a tot Espanya. Va destacar per la seva ardent predicació, missioner per la Gàl·lia, i a l'estil de llavors: enderrocant altars d'ídols, construint altars cristians i batejant tots els que el seguien.
Un dia va arribar a Nimes, on estaven celebrant Júpiter en un bosc proper. Allí es va dirigir i va començar a proclamar l'Evangeli i a clamar contra els ritus i els déus pagans. Això no va agradar als que estaven a la festa i el van colpejar, van insultar i fuetejar. Després li van cremar els costats amb teixons trets de l'altar del sacrifici. Mentrestant, el convidaven a adorar els seus ídols, a la qual cosa el sant es va negar rotundament i com a represàlia li van tallar el cap amb una destral.
En aquell moment, de la ferida del coll va brollar llet juntament amb la seva sang, i molts es van convertir i fins i tot altres van guarir dels seus mals. Commoguts per aquell exemple, van protegir el cos i van construir un temple on el van sepultar. Al seu sepulcre va néixer un llorer, les fulles del qual tenien virtuts curatives. Aquesta fama de miracles va exportar el seu culte cap a la veïna Espanya, sobretot a Catalunya.
Els seus atributs són de diaca o de bisbe, segons la regió; el palmell de màrtir i la destral, instrument definitiu de martiri. També se'l coneix com Baudili, Baudelio, Boal o Boi.
Origen del seu nom
Quan els musulmans estaven a Sant Boi, s'anomenava Alcalà, en àrab significa castell. En veritat, el nombre de Sant Boi prové de la denominació de Sant Baldiri, titular de la parròquia.
En els fogatges dels segles XV i XVI s'anomenava Sant Boi. El nom castellanitzat de San Baudilio(Sant Baldiri) és d'abans segle xix i es va incloure en els primers censos de població. Durant la república es va recuperar el nom de Sant Boi de Llobregat, després va ser canviat a Vilaboi durant la guerra, i després va tornar de nou a dir-se San Baudilio, sent un dels primers canvis normalitzats el 1976.
Església
Sant Baldiri és una església a la vila de Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
L'actual edifici de l'església és un edifici d'estil barroc construït entre els anys 1725 i 1752; obra costejada completament pel rector Mossèn Francesc Alberti. Es va erigir sobre una antiga església romànica, de la qual en l'actualitat encara es conserven algunes restes. Segons sembla, l'església romànica de Sant Boi s'havia edificat al s. XI o xii, encara que l'existència d'una parròquia de Sant Baldiri es documenta ja al s. X.
Des de la plaça de l'església es pot veure una panoràmica de tot el delta del Llobregat i de Barcelona sud. Aquesta església és també coneguda com la catedral del Baix Llobregat.
A l'interior s'hi troba la tomba de Rafael Casanova, Conseller en cap de Barcelona durant el Setge de Barcelona (1713-1714).
No hay comentarios:
Publicar un comentario