martes, 26 de abril de 2022

 PASQUA

El veritable origen de la Pasqua es remunta a l'any 1513 abans de Crist, quan el poble jueu va començar a celebrar cada any, en memòria del seu alliberament. És a dir, la Pasqua era la celebració que recordava l'èxode des d'Egipte, cap a la Terra Promesa del poble hebreu.
Per als cristians, la Pasqua és la festa instruïda en memòria de la resurrecció de Crist. 

L'OU DE PASQUA

L'ou és un símbol de Pasqua que representa l'inici de la vida i la fertilitat. Per als cristians, simbolitza la Resurrecció de Jesús Crist i l´esperança d´una nova vida.
La tradició de regalar ous el diumenge de Pasqua és molt antiga i comuna als països d'Europa central, Anglaterra i els Estats Units. 

Va sorgir com a conseqüència de l'abstinència que l'Església catòlica manava a desar durant la Quaresma. En aquest període, els cristians no podien menjar carns, ous o lactis.

Per això, quan acabava la Quaresma, els fidels es reunien davant de les esglésies i regalaven els ous decorats amb colors i motius festius, ja que havia renascut Jesucrist i calia aixecar l'abstinència i festejar.

Recordem, a més, que amb la Pasqua torna també la primavera, passa el reverdir dels camps i els animals comencen a reproduir-se. No és casual, doncs, que s'associï l'ou, símbol de la nova vida, a l'esperança de la fertilitat del terra i les collites.

CONILL DE PASQUA

La nova llegenda cristiana va passar a tenir relació amb Jesús. Segons s'explica, quan van posar Jesús al sepulcre que Josep d'Arimatea havia fet, es trobava un conill espantat que veia com passaven totes les persones tristos per la mort de Jesús. El conill es va quedar dins mentre es preguntava qui era aquesta persona i perquè li ploraven tant. Quan van posar l'última pedra del sepulcre, el conillet es va mantenir al lloc observant fins que va veure una cosa sorprenent: Jesús s'aixecava i estava doblegant els llençols amb què l'havien embolicat. Després, un àngel va venir a treure la pedra i deixar-lo sortir lliure i viu. Completament viu. Aleshores el conill va voler avisar tothom que havia estat plorant la mort del Fill de Déu, que era viu i que no havien d'estar tristos.


Com que el conillet no podia parlar, va decidir portar ous de colors per transmetre'ls el seu missatge d'alegria i de vida. Des d'aquell moment, s'explica, que el conill de Pasqua es presenta cada diumenge de Pasqua per deixar ous de colors a casa i recordar que Jesús és viu i hem d'estar contents per això.

Simbologia:
Doncs d'una banda, transmet el missatge de la resurrecció, ja que el conill és un animal molt prolífic, considerat com a representant de la fertilitat, i passa el mateix amb l'ou, que no és altra cosa que un òvul generador de vida.


Però a més, el conill i l'ou de Pasqua representen l'alegria que comporta la primavera, ja que en dates coincideix l'aparició de tots dos anunciant l'inici de l'etapa més fèrtil i viva de l'any.


ALTRES SÍMBOLS:

El Peix: els cristians són reconeguts pel símbol del peix fa molts anys. La relació amb la Pasqua rau en el fet que les aparicions de Jesús, després de la resurrecció, estiguessin sempre relacionades amb la presència de peix.

La Creu: que mistifica tot el significat de la Pasqua, la resurrecció i també el patiment de
Crist. En el Concili de Nicea (325 dC), Constantim va decretar la creu com a símbol oficial del cristianisme; no era només un símbol de Pasqua, sinó també el símbol primordial de la fe catòlica.

El Pa i el Vi :simbolitzaven la vida eterna, el cos i la sang de Jesús, oferts als seus deixebles a l'últim sopar per celebrar la vida eterna.

El Cirio Pascual : la gran vela que es arresta a l'al·leluia. Significa: “Crist, la llum dels pobles”. Les lletres gregues Alfa i Omega en ella gravades signifiquen: “Déu és el principi i la fi de tot”.

Les flors: Un altre element important a tenir en compte en el temps pasqual són les flors, que han de decorar bé sobre tot el presbiteri i el baptisme de el temple. L'abundància de flors per pasqua és important perquè simbolitzi la vida, l'alegria, el goig de la resurrecció de Jesús i la nova vida que ell mateix ens comunica.

Els llums:  És important, també, en aquest temps litúrgic de la Pasqua que abundi la llum en el temple: la llum dels ciris, la blancor dels ornaments ... tot ens ha de portar a contemplar que la Pasqua és alhora llum per a tot el món.

El cant de l'al·leluia: El cant propi de la Pasqua és, sens dubte, l'al·leluia, que en hebreu significa «lloa el Senyor». Malgrat que el cantem durant la majoria dels temps litúrgics , és un cant purament pasqual, ja que en un inici només es cantava el diumenge de resurrecció, tot i que més tard es començarà a cantar durant els cinquanta dies de Pasqua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Sant Boi de Llobregat